Jay Smith – låtar och album

Jay Smiths musikkarriär har varit förhållandevis kort – men intensiv. Som bandmedlem har han funnits med på den lokala musikscenen ända sedan 2005, men det är först sedan 2010 som han har börjat göra sig ett namn som soloartist. Det var förstås framträdandet i Idol samma år som gjorde att han tog steget ut i det verkliga strålkastarljuset och med en strid ström av material som flödat från hans penna och mikrofon har han sett till att han alltid har varit relevant i musik-Sverige. Såväl fullängdsalbum som singlar har det blivit och något avstannande tycks inte vara i sikte för Helsingsborgssonen.

Eftersom Jay Smith tog hem hela totalsegern i Idol fick han också ta del av priset – att spela in ett album med skivbolaget Sony Music. Som brukligt spelades albumet, som namngavs efter artisten själv, in direkt efter att Idol-segern stod klar, vilket innebar att det släpptes redan i december 2010. Det betyder att det nådde butikerna i samma veva som hans popularitet stod på det. Att det hade betydelse för försäljningen är knappast tvivelaktigt och Jay lyckades dra nytta av att han figurerade mycket i medierna. Men debutalbumet stod också på egna ben musikaliskt. Recensionerna ställde sig positiva till Jay Smiths speciella röst och det stod klart att det handlade om en Idol-vinnare med en betydligt annorlunda framtoning än tidigare år.Jay Smith - låtar och album 11

Den första singeln från albumet var också den mest framgångsrika. Den hette Dreaming People, vilket var vinnarlåten som specialskrivits för Idol 2010. Bakom låten stod bland annat den kände låtskrivaren Christian Waltz och deras samarbete lovade gott inför framtiden. Dreaming People spelades mycket på radio och även om den inte lyckades nå ända upp i topp på singellistan blev den ändå Jay Smiths största framgång till dags dato.

Tre år efter Idol-segern var det dags för nästa skivsläpp. Den här gången hette albumet King Of Man och den markerade ett steg i en ny riktning för artisten. Från att ha spelat på sin hårdrocksimage blev musiken nu snarast blues-influerad och albumet inkluderade flera lugnare låtar. Om du har blivit musikaliskt influerad och vill starta ett eget band kan du hitta bra rabatter på instrument och mycket annat på kampanjjakt.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *