Von Benzo

När Jay Smith slog igenom på den nationella scenen i Idol 2010 var han ganska okänd för den stora publiken. Vad få visste var att han redan hade en hängiven fanbase tack vare sin bakgrund i hårdrocksbandet Von Benzo. Där kunde han bygga upp sin scenerfarenhet som gjorde att han omedelbart var redo för de större scenerna i Idol. Fram tills Jay Smiths publika genombrott hade Von Benzo fört en någorlunda undanskymd tillvaro och det var främst hårdrocksentusiasterna som över huvud taget hade hört talas om bandet. När Sverige fick upp ögonen för Jay Smith blev det ett lyft även för hela bandet.

Trots att Smith blev en stor medial stjärna genom sin solosång i talangjakten övervägde han aldrig att lämna sitt band. En anledning till det kan vara att Von Benzo startades upp redan 2005. Det innebär att Jay Smith redan hade spelat med bandet i fem år innan han ställde upp i Idol. Under den tiden hade de hunnit släppa ett album liksom turnerat runt i många av Sveriges städer. Genom att skapa ett tight band till de övriga bandmedlemmarna lyckades de skapa ett tillräckligt bra samarbete för att bli kända som ett framgångsrikt liveband.Von Benzo 1

Första skivan hette Orange Haze och den släpptes 2009. Då var Von Benzo kontrakterade till ett mindre skivbolag och skivsläppet fick inte särskilt mycket uppmärksamhet i massmedia. Ändå fick den bra recensioner av kritikerna och deras fans var inte besvikna. Efter Jay Smiths genombrott gick det lättare för Von Benzo att nå ut till en större publik. Då belönades nämligen deras slit med ett skivkontrakt hos Sony – ett av Sveriges största skivbolag – vilket gjorde att de fick betydligt mer resurser till inspelning och marknadsföring.

2011 släpptes deras uppföljande album vid namn Yes Kids It’s True. Det sålde också i fler exemplar än den första skivan och albumet recenserades i flera av de största tidningarna. Producent var den etablerade Tobias Lindell som omedelbart satte sin prägel på soundet och Von Benzo kunde nu nå ut till nya lyssnare. Sedan dess har det inte kommit något mer album från bandet, men de fortsätter att turnera runt om i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *