Jay Smith

2010 bjöds Sverige på ett musikgenombrott som få hade kunnat förutspå. Då klev en långhårig skåning fram på auditionmattan i tv-programmet Idol och lyckades charma sig hela vägen till finalen. Inte nog med det: han lyckades även med den enorma bedriften att kamma hem hela tävlingen. Sångaren i fråga hette Jay Smith och även om han var nästan helt okänd inför tv-sändningarna var han mannen på allas läppar i slutet av tävlingen. Men vem är egentligen människan bakom den tuffa rösten och det långa håret?

Jay Smith växte upp i Helsingborg i Skåne i en musikfamilj. Att hela släkten är musikalt begåvad är inte minst hans syster ett bevis på. Hon heter Maria Smith och hennes musikkarriär har också börjat ta fart med kontakt med skivbolag borta i USA. Jay Smiths karriär har dock inte varit spikrak. I ungdomen hamnade han i trubbel i skolan och lyckades inte genomföra sin gymnasieutbildning. Det var bara början på en svart tid som kantades av bråk, droger och misslyckanden.Jay Smith 2

Ändå gav han aldrig upp och när han som 29-åring ställde upp i Idol skulle hans liv förändras. Över en natt blev han Jay med hela svenska folket och vägen från okänd privatperson till artiststjärna gick snabbt. Kanske lite för snabbt. Jays karriär fortsatte att störas av problem med polisen på grund av drogproblemen, men musikbiten gick däremot som smort. Vinsten i Idol ledde till att många nya dörrar öppnades i musikbranschen och han fick chansen att jobba med stora låtskrivare. Genom att knyta nya kontakter kunde också Jay byta ut sitt destruktiva umgänge och hamna i nya kretsar.

Efter Idol har Jay Smith fortsatt att turnera land och rike runt – antingen med sitt band, med andra artister eller själv. Ibland har det blivit rockiga konserter inför tiotusentals personer, andra gånger har det varit intima spelningar på en pub. Det viktigaste är att Jay Smith har fortsätt att producera och spela upp sin musik i offentligheten, vilket har gjort att han aldrig har försvunnit ur rampljuset. Trots ett flitigt turnerande bor Jay Smith fortfarande kvar i sin hemstad Helsingborg där han har sina rötter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *