Minnah Karlsson – slagen av Jay Smith men inte slagen

Det året som Jay Smith vann Idol tävlade han i finalen mot sångerskan Minnah Karlsson (född den 26 mars 1989 i Hallstavik, med en mor från Finland). Det slutade som bekant med att Minnah Karlsson hamnade på en andra plats i Idol, medan Jay Smith segrade. Men det betydde inte att Minnahs musikkarriär var över. Under Idol hade Minnah röstats ut en gång, men fick komma tillbaka till tävlingen efter att en annan deltagare hoppat av. Hon är den enda deltagaren som tagit sig till final efter att ha varit utröstad, och även efter att hon förlorade finalen gjorde hon en slags comeback. Efter tävlingen blev hon nämligen kontaktad av Sony Music, som skrev kontrakt med henne. Hon släppte sedan sitt debutalbum, Minnah Karlsson, i december 2010, bara en vecka efter att hon besegrats i Idol-finalen. Albumet består av de låtar som hon sjöng under tävlingens gång, vilket bland annat inkluderar en cover av ”Whataya Want From Me” av Adam Lambert. Lambert själv har berömt Minnahs tolkning av låten.800px-Minnahkarlsson

Efter finalen syntes hon också i musik-Sverige genom att hon var en av de nio Idol-deltagare som valdes ut till Idol Live Tour, en turné runt Sverige där Idol-finalisterna fick sjunga några av sina låtar inför publik. På samlingsskivan från programmet, Det bästa från Idol 2010, finns två av hennes låtar med, dels ”Not Ready To Make Nice”, som hon sjöng på sin audition, dels ”Piece of My Heart”.

Minnah Karlsson är inte heller den enda deltagaren i Idol som har missat förstaplatsen men ändå haft en framgångsrik musikkarriär. Bara några exempel på artister som klarade sig riktigt bra trots att de inte vann är Danny Saucedo (6:e plats), Måns Zelmerlöw (5:e plats), Loreen (4:e plats), Tove Styrke (3:e plats) och Robin Stjernberg (2:a plats). Det betyder med andra ord inte att man har förlorat sin möjlighet att göra karriär som artist bara för att man inte vinner i Idol. Om du drömmer om att medverka i Idol, men behöver pengar för att anlita en sångcoach, ta dansklasser och annat som behövs för att bli en fullfjädrad artist, kan du låna pengar på Advisa.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *