Sluta med droger

Droger är skadligt och kan förstöra inte bara din kropp och själ utan även hela ditt liv. Sångaren Jay Smith från Helsingborg fick sitt musikaliska genombrott när han 2010 deltog i tv-programmet Idol och till slut stod som segrare i tävlingen. Men det var ingen enkel resa till toppen för Jay, som vid ett drogtest åkte fast då han rökt hasch under tiden tävlingen pågick. Inte heller efter Idol-tävlingen gick det som en dans på rosor för Jay utan han hamnade i klammer med rättvisan och hade en strulig tillvaro på grund av sina drogproblem. Detta är inte unikt för just denna människa utan drogmissbruk kan drabba vem som helst och ge förödande konsekvenser.

Hallucinogena droger som medicin

Även om droger i okontrollerad form som när de missbrukas av den enskilde individen i allra högsta grad är skadliga kan vissa substanser i en kontrollerad miljö fungera som medicin. Forskare försöker förstå psykedelika och en av dem ärMacro_cannabis_bud Dr Robin Carthart-Harris som är forskare vid Imperial College London. Han utför revolutionerande arbete med psykedeliska läkemedel som psilocybin, LSD och MDMA. Hans arbete går ut på att visa hur dessa psykedeliska ämnen skulle kunna användas för att behandla olika typer av depression, bipolära sjukdomar och andra psykiska störningar som är kopplade till nedstämdhet eller humörsvängningar. Han menar att ämnet psilocybin, som finns i hallucinogena droger som till exempel magiska svampar, ska kunna ge en bättre effekt vid behandling av patienter som uppvisar denna typ av affektiva störningar än vad den standardmedicin som idag ges ger. Hans försök att behandla människor ur denna patientgrupp har inte bara visat att behandling med psilocybin fungerar utan också att det är säkert.

Vägen ur ett drogmissbruk

Vad gör man då om man själv eller en anhörig har fastnat i ett drogmissbruk? Det finns mycket fakta om droger att läsa sig till själv på nätet. Gemensamt för dessa är att missbruk av droger är farligt och skadligt för såväl den enskilde individen som för samhället i stort. Att använda droger innebär inte bara att man utsätter sig för en risk att dö en drogrelaterad död utan också en ökad risk för sjukdomar, olyckor och våld. Det finns en mängd olika droger som alla innehåller någon sorts gift och påverkar kropp och sinne på olika sätt. I Sverige förekommer drogmissbruk över hela landet och i alla samhällsklasser. Att ta sig ur ett drogmissbruk, eller att hjälpa en anhörig eller vän att göra detta, kan vara svårt och krävande eftersom droger är så pass beroendeframkallande. Hjälp att ta sig ur sitt drogmissbruk finns dock att få genom olika aktörer som exempelvis socialtjänsten, sjukvården eller ideella organisationer som Anonyma Narkomaner.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *